Aan de slag met afhaal en thuislevering in jouw horecazaak
De corona-uitbraak zorgde voor de sluiting van zitruimtes in restaurants en snackbars. Meer en meer horecazaken schakelden daardoor over op afhaal en thuislevering. Maar ook klanten worden het meer gewend om online bestellingen te plaatsen via website of diverse bestelplatformen. En het ziet er naar uit dat de take-out en home delivery trend zal blijven groeien in de toekomst. Staat jouw zaak open voor take-away en thuislevering? Zoniet, dan zit jij ongetwijfeld met een heleboel vragen. Daarom zetten wij hier alle mogelijke bestel-platformen en bezorgdiensten binnen België op een rijtje.
Bestellingen opnemen
1. Bestellen via telefoon of WhatsApp
Dit is de gemakkelijkste manier om bestellingen te noteren voor take-out of home delivery. Je noteert bij het opnemen van de bestelling de naam, het adres, en de contactgegevens van de klant. Hiervoor is het noodzakelijk dat je je menu op je website en/of Facebook plaatst en dat je deze up-to-date houdt.
2. Bestellen via eigen website
Je kan ook bestellingen opnemen via je eigen website. Hiervoor voeg je een webshop toe aan je website en zet je jouw afhaalmenu als producten in de shop. Klanten kunnen deze toevoegen aan hun winkelwagentje en online vooraf betalen! Er zijn verschillende webshop-mogelijkheden afhankelijk van je websitebouwer. Is je website gebouwd met Wix, dan kan je een Wix-store toevoegen. Bij WordPress, kan je een widget toevoegen zoals WooCommerce of Ecwid.
Werken met een eigen webshop heeft veel voordelen zoals je eigen baas zijn, geen commissie te hoeven betalen aan externe platformen, en alle vrijheid over de prijsstelling en inhoud hebben. Maar aan de andere kant vergt het veel tijd om dit op te zetten en kan het best ingewikkeld zijn als je niet technisch onderlegd bent.
3. Bestellen via een extern bestelsysteem
Om het jezelf gemakkelijk te maken, kan je jezelf ook aansluiten bij extern bestelplatform. Hiervoor betaal je meestal maandelijks een bedrag. Het installeren is vaak heel eenvoudig: maak een profiel voor je zaak aan en voeg een custom “Zie MENU en bestel” link toe aan je website. Dit kan eenvoudig met een knop op je homepage. Hierbij sta je zelf wel in tot het lokken van klanten naar je eigen website en het leveren aan huis indien je deze mogelijkheid wil aanbieden.
Enkele voorbeelden:
4. Bestellen via een bestaande bestel- en bezorgdienst
Tot slot kan je ook samenwerken met een grote bestel- en bezorgdienst. Dit bespaart een hoop tijd en biedt een heleboel voordelen. Het grootste voordeel is dat je zelf niet aan marketing hoeft te doen. Hongerige gebruikers in jouw buurt vinden jouw zaak rechtstreeks via het platform, en deze zichtbaarheid heb je bij externe bestelsystemen of je eigen website niet. Het werven van nieuwe klanten was nog nooit zo gemakkelijk! Daarnaast biedt een besteldienst ook een kant-en-klare infrastructuur, zoals een netwerk van koeriers, een gamma aan verpakkingsmaterialen, trackingsystemen voor je leveringen en veilige betaalmethoden. Je kan vaak kiezen om gebruik te maken van dit netwerk van koeriers of om je eigen personeel in te zetten voor bezorging. De drie grootste bestel- en bezorgdiensten binnen België zijn TakeAway, UberEats, en Deliveroo.
Thuislevering
1. Werken met bezorgdiensten
Ondanks pogingen van horecazaken tot het lokken van klanten naar hun eigen websites, worden de meeste bestellingen tegenwoordig geplaatst via drie grote bezorgdiensten; TakeAway, Deliveroo en UberEats. Je kan gratis partner worden van deze platformen, maar je betaalt wel een commissie op elke bestelling en bezorging. Deze commissie fluctueert per bestelservice, maar kan oplopen tot wel 20%. Vooraleer je beslist om partner te worden, vergelijk de verschillende diensten, de commissies die zij hanteren, en in welke regio’s zij actief zijn.
UberEats | TakeAway | Deliveroo |
---|---|---|
In België is Uber Eats momenteel enkel in 6 grotere steden actief, namelijk Brussel, Gent, Leuven, Antwerpen, Namen en Luik. | Het meest actieve en bekende bestelplatform in België. Ze zijn bijna overal te vinden en zijn gekend en geliefd bij de meeste Belgen! | Deliveroo deed in 2015 zijn intrede in België en is vooral actief in de grotere steden, zoals Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven, en Mechelen. |
Tip: Als je met meerdere van deze bezorgdiensten samenwerkt overweeg dan het installeren van een App zoals Deliverect om alles makkelijk op te volgen.
2. Zelf aan huis leveren
Tegenwoordig kan je thuisleveringen voor online bestellingen via een bestelservice ook zelf doen. De drie besproken bezorgdiensten bieden de optie om je eigen bezorgers de bestelling te laten bezorgen wat ook zorgt voor een lagere commissie. Maar vergeet in dat geval niet om je verzekeringsagent te verwittigen! Indien je niet met een bestaand bestelplatform samenwerkt, zorg dan dat de klanten cashless kunnen betalen. Payconiq by Bancontact is een App die klanten kunnen downloaden op hun smartphone. Zelf werk je met een eigen smartphone of tablet en ontvangt zo betalingen.