Frituur opstarten: 5 tips om een assortiment sauzen uit te bouwen

Ben jij van plan om een frituur op te starten? Daar komen een heleboel zaken bij kijken. Van wettelijke verplichtingen tot financiële investeringen. Maar daarnaast is de juiste productkeuze ook van uiterst belang. In dit artikel geven wij 5 handige tips om een sterk assortiment sauzen uit te bouwen. Want bij frietjes en snacks horen natuurlijk gepaste sauzen!

Tip 1: Onderzoek de concurrentie

Hierbij ga je zelf eens rondkijken bij andere frituren in de buurt. Onderzoek hoeveel frituren er zijn in de omgeving en met welke producten en sauzen zij werken. Zo krijg je een beter beeld over welke sauzen gekend zijn in jouw regio. Sauzen zijn zeer regionaal en dus kan het zijn dat 15 kilometer verderop bepaalde smaken goed verkopen of zelfs helemaal niet te vinden zijn.

Indien mogelijk, stel enkele vragen aan de frituuruitbaters en ga na waarom ze wel of niet goed draaien. Zo kan je bijvoorbeeld vragen hoeveel volume zij doen (in sauzen). Dit geeft je een beter idee over wat je zelf kan verwachten.

Tip 2: Doe een marktonderzoek

De locatie en inrichting van je frituur bepalen voor een groot stuk wie je toekomstige klanten zijn. Ben je van plan je te vestigen in een residentiële omgeving, dichtbij een school of in het centrum van een stad met veel toeristen? Dit heeft allemaal invloed op wat voor klanten je over de vloer krijgt. Dit marktonderzoek zal de basis vormen voor de verkoopprijs van jouw producten en porties saus. Maar vergeet vooral niet dat de verkoop van sauzen heel belangrijk zijn in je winstmarge… tot bijna 400% winst, zo blijkt uit een studie in 2016!

frituur opstarten friet bakken

Tip 3: Stel je menu samen

Nu je weet wie je klanten zijn, is het tijd om je menu onder de loep te nemen. Wens je een assortiment uit te bouwen met verse gerechten of met enkel frietjes en snacks? Dan zal dit invloed hebben op de sauzen die je aankoopt. Zorg vooral voor kwalitatieve producten want kwaliteit primeert als je net opstart en nog een naam moet maken voor jezelf. Zoek gepaste sauzen bij je gerechten en probeer ook creaties zelf te bedenken door bijvoorbeeld meerdere sauzen te combineren in één gerecht. Zo creëer je al gauw een meerwaarde!

Denk ook na in welke verpakking je de saus wil verkopen. In een potje kan je verschillende porties aanbieden. Deze kan je op voorhand maken en berekenen, wat tijd bespaart wanneer het druk is en financieel beter kan uitkomen! Langs de andere kant kan je ook gewoon kiezen om de saus op de frieten te serveren. Hierdoor valt de kost van het potje weg.

Tip 4: Overweeg opties (sauzen)merken

Bekijk en overweeg de verschillende merken in de markt. Kies niet enkel producten op basis van prijs, maar ook op basis van smaak, kwaliteit en differentiatie. Probeer je te differentiëren van de sauzen (merken) in de supermarkt, want dan zijn je sauzen pas echt uniek. Maar tast ook even af met welke sauzenverpakkingen je wil werken. Denk hierbij aan de hoeveelheid plaats en debiet in je zaak. Verpakkingsmaterialen, -groottes en -vormen verschillen per merk! Zo heb je bijvoorbeeld sauzen in emmers van 10L of in kleinere tubes van 1L.

Anda sauzen 1L tube voor frituur
Sauzen in tubes van 1L

Tip 5: Contact leggen

Tot slot kan je ook contact leggen met een vertegenwoordiger van het gekozen sauzenmerk. Hij/zij kan je meer merk- en productinfo geven en kan je begeleiden in de zoektocht naar het perfecte assortiment. Let wel op, want een sauzenfabrikant levert niet rechtstreeks aan frituren maar via een horecagrossier. Na keuze van het assortiment zoek je dus een grossier waar je de sauzen kan kopen. De grossier kan je frituur van alle sauzen en andere frituurproducten voorzien. Onderhoudt het contact met de vertegenwoordiger en blijf zo op de hoogte van promoties, ontwikkelingen en nieuwe sauzen!

Kortom… maak de juiste keuze bij het opstarten van een frituur. Wij kunnen je daarbij helpen, want Anda staat voor jou klaar!

frituur opstarten contact leggen

Meer Posts