Andalouse: het verhaal
De Andalouse saus is een favoriet bij veel Belgen en wint ook aan populariteit in de buurlanden. Maar waar komt deze saus eigenlijk vandaan?
De origine van de Andalouse saus
In de jaren 60 was het aanbod van koude sauzen beperkt. Onze grootmoeder en oprichtster van Anda Sauces, Lea, wilde daar verandering in brengen. Ze vond inspiratie in het recept ‘Andalusische Saus’, een soort gaspacho die niet echt bij frieten past. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een recept uit de Andalusische keuken in Spanje.
Na twee jaar experimenteren en proeven was ze tevreden en lanceerde ze de enige echte Andalouse saus. De Andalouse saus die Lea op de markt bracht, was gemaakt op basis van mayonaise. Ze werd subtiel gecombineerd met tomaat, mosterd en specerijen. Deze saus werd een groot succes dat Anda Sauces nog steeds produceert volgens het originele recept. De naam van het bedrijf ‘Anda’ komt ook van deze saus.
Het recept van de enige echte originele Andalouse saus is en blijft een goed bewaard geheim! Heerlijk romig, licht pittig en vol van smaak, zoals een echte Andalouse saus hoort te zijn. Vandaag de dag is ze bekend als een echte Belgische saus. Je vindt ze in bijna elke snackbar en frituur in België.
De Andalouse saus wordt traditioneel gegeten met frietjes en verschillende snacks, zoals bitterballen of een fricandeau. Maar eigenlijk past ze perfect bij veel vlees- en gevogeltegerechten, zoals bijvoorbeeld kip à l’andalouse.